понедељак, 21. новембар 2011.

kako napraviti sapun

Sapun, osnovno higijensko sredstvo. Dostupan, jeftin. Ali, najčešće prepun agresivnih hemijskih sredstava, koji ne prijaju koži, naročito onoj osetljivoj. I iako nema ništa lakše nego s police skinuti neki od mirišljavih  sapuna,  stručnjaci kažu da vredi potruditi se i napraviti sopstveni sapun (ili kupiti prirodni, ručno rađeni, jer što je njegov sastav prirodniji, sapun je skuplji).
relic soap companija
I naši stari su kod kuće nekada pravili sapune (doduše, tada ih nije bilo u radnjama).  A osnova je jednostavna , dok kada su dodaci u pitanju, samo  vaša mašta je granica.
Prirodni sapun od glicerina
  • 500 g glicerina koji se lako otapa (može se kupiti i u apoteci tečni ili prodavnicama zdrave hrane)
  • Kalupi za sapun
  • Velika posuda za grejanje u mikrotalasnoj
  • Velika drvena varjača
  • Veliki nazubljeni nož
  • Boca za prskanje  alkoholom
  • Plastične  kesice za frižiderder
Postupak
1. Narežite glicerin na kockice, ili sipajte ako imate tečni
2. U posudu za mikrotalasnu stavite glicerin (dve pune šoljice od 2 dcl). Zagreavajte glicerin 40 sekundi na najvećoj temperaturi. Dobro promiješajte i ponovno  zagrevajte   10 sekundi
3. Napunite kalupe do vrha.
4. Pričekajte koju minutu da se rastopljeni sapun smiri i da mjehurići dođu na površinu. Tada ih poprskajte s alkoholom, što će pomoći da mjehurići nestanu, te će dobiti lijepi i čvrsti sapun.
5. Pričekajte pola sata da se sapun ohladi, te ga nakon toga izvadite iz kalupa. Ako imate problem s vađenjem i kalupa, stavite ga na 10-ak minuta u frižider.
Prirodni tekući sapun
  • 2 šoljice sapun pahuljica
  • 1,8 litara vode
  • 2  kašičice glicerina
  • Posuda za zagrevanje
1. Stavite pahuljice sapuna u veliku posudu za kuvanje
2. U posudu sa sapun pahuljicama dodajte vodu i  glicerin i polako na laganoj vatri zagrevajte. Neprestano mešajte dok se sve ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smesu.
3. Kada su se pahuljice sapuna u potpunosti otopile, skinite posudu s vatre i ostavite da se ohladi.
5. Kada se vaš prirodni sapun ohladio, možete ga  do upotrebe čuvati u praznim plastičnim bocama od mleka ili sokova.
Osim osnovnih sastojaka, u sapune možete dodati boje, lekovite biljke, začine, namirnice, voće, so za piling … spisak je neiscrpan  a ukusi različiti.
Sjajne savete kako da napravite sapun, ali i kako da se zaštitite pri izradi, jer su neke od materija koje se koriste veoma opasne naći ćete na blogu posvećenom pravljenju sapuna Sapun Blog -u. Evo nekih preporuka:
Za početnike koji hoće da prave sapun isključivo od biljnih ulja, preporučuju se proporcije 35 – 40% maslinovog  ulja, 25% palmiog ulja, 20% kokosovog ulja, oko 10 – 15% ulja semenki grožđa ili ulja lana…. i do 5% ricinusovog ulja, s tim što ricinusovo ulje dodajete tek na kraju.
Ako pravite mešani sapun – znači želite da koristite svinjsku mast ili loj, neka to bude maksimalno do 25% i to tako što ćete životinjskom mašću zameniti deo maslinovog ulja (recimo 10%) i deo palminog ulja (isto 10%).
Ako ste namerili da pravite sapun sa većim procentom životinjske masti, ne zaboravite da je “operete” (u devet voda ) i obavezno dodajte 20% kokosovog ulja i 20% maslinovog ulja ili ulja od uljane repice.
A ako vam se dopadne pa poželite da se ozbiljnije pozabavite pravljenjem sapuna (i to može biti dodatni izvor prihoda, zare ne?) pravo mesto za vas je sajt Sapunomanija, gde možete nabaviti baze, dodatke, alat i kalupe, sve što vam treba za samo vaše sapune!

Нема коментара:

Постави коментар