понедељак, 21. новембар 2011.

matematika za decu,kroz igru!

Matematika može da bude veoma dosadna ili veoma zanimljiva za djecu. Sve to zavisi od pristupa i načina na koji se djeci priđe. Da bi djeca se zainteresovala za ovaj istinski važan predmet, potrebno je nastavu matematike i način na koji radite sa djecom malo začiniti povezujući obične matematičke probleme sa njihpvim životom. Drugim riječima, potrebno je matematiku približiti njima. Evo nekoliko konkretnih savjeta:
1. Umjesto starih plišanih ili plastičnih igračaka koje djeca broje još od najranijeg djetinjstva, dajte djeci neke zanimljivije objekte ili stvari kao što je npr žito, makaroni smiješnih i interesantih oblika, ili se naprosto snađite sa onim što nađete a povezano je sa stvarnim životom.
2. Ako ih učite o novcu i vrijednosti novca uvijek koristite pravi novac.
3. Koristite sportske statistike ako učite djecu formulama, procentima i sl.
4.Koristite jestive stvari kao što su kokice ili bombone i nazovite taj tip nastave jestiva matematika. Naprosto, na kraju rada, dopustite djeci da pojedu nastavna sredstva.
5.Napravite zanimljive probleme opisane riječima i koristite njihova imena u tome.
6. Improvizujte i uočavajte u čemu vaša djeca uživaju. Da bi mi njih podučili moramo i sami da učim omnogo o njima.
Dokazano je da djeca najbolje uče igrajući se. Ako na taj način budete pristupili, tj smišljajući igre za učenje, biće vam lakše da privlite dijete učenju, a i sami naučite nešto o njima.

Нема коментара:

Постави коментар